Dzisiaj zakończyły się 21. warsztaty etnograficzne „Ginące Zawody”. Przez trzy dni w Zagrodzie Kurpiowskiej w Kadzidle twórcy ludowi, artyści, rzemieślnicy uczyli uczestników umiejętności oraz technik, których znajomość była niegdyś niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego gospodarstwa. Dzieci, młodzież szkolna, a nawet dorośli od środy do piątku poznawali tajniki takich profesji jak garncarstwo, rzeźbiarstwo, koronkarstwo, wycinankarstwo, plecionkarstwo, tkactwo. Można było zobaczyć jak uzyskuje się len, śmietanę, mąkę, albo jak prało się na tarze, czy wykonywało pisanki, ozdoby z bibuły, a nawet świece i dekoracje z pszczelego wosku. Tematem przewodnim tegorocznych warsztatów były kurpiowskie wypieki. Wspaniałe zapachy słodkich pempuchów, fafernuchów czy świeżutkiego, pieczonego na miejscu w tradycyjnym piecu, chleba unosiły się po całej Zagrodzie.