Trzy dni temu wspominaliśmy o tradycjach związanych z wykorzystaniem poświęconej gromnicy w celu zabezpieczenia przed różnymi nieszczęściami. Dzisiaj, 5 lutego przypada wspomnienie św. Agaty. W tym dniu na Kurpiach kultywowano zwyczaj święcenia chleba oraz grudek soli, które również miały posiadać właściwości zabezpieczające. Owe poświęcone pokarmy umieszczało się pod strzechami domów w celu zapewnienia gospodarstwom pomyślności i dobrobytu. Praktyka ta, miała też chronić przed szkodnikami i skutkami burzy.
Wierzono również w inne cudowne właściwości poświęconej soli i chleba: obnoszono je dookoła płonących budynków, wierząc, że pomoże to zlokalizować i zdusić ogień. Popularne było powiedzenie: „Sól św. Agaty broni z ognia chaty”.
Ilustracja: św. Agata Sycylijska, autor: Bergognone, źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna