Zapraszamy do wspólnego gotowania kurpiowskiej zupy z dyni

Zapraszamy do wspólnego gotowania kurpiowskiej zupy z dyni

Szanowni Państwo,
zapraszamy do udziału w kolejnym z cyklu spotkań „Niedziela w Muzeum”. Pierwsze spotkanie odbędzie się już 2 października 2022 r. pod hasłem „Etnokuchnia. Dynia po kurpiowsku”. Podczas spotkania uczestnicy przygotują złocistą zupę malon z rejbakami. Twórczyni kurpiowska Elżbieta Prusaczyk zademonstruje krok po kroku sposób przyrządzania tej zdrowej i lubianej kurpiowskiej potrawy.

Dynia to popularne warzywo, które oprócz walorów estetycznych jest również cenione za swe właściwości zdrowotne i niepowtarzalny smak. Dawniej malon (tak Kurpie nazywali dynię) bardzo często spotykany był w przydomowych ogródkach, a kurpiowskie gospodynie przygotowywały z niego pyszną i pożywną zupę wzbogaconą kluskami z tartych ziemniaków, czyli tzw. rejbakami.

W celu uczestnictwa w spotkaniu obowiązują zapisy pod numerem tel. 29 764 54 43 wew. 43 lub poprzez e-mail: edukacja@muzeum.ostroleka.pl.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.

Spotkanie odbędzie się 2.10.2022 r. o godz. 11.00 w Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce przy pl. gen. J. Bema 8.

Warsztaty z gotowania kurpiowskiej zupy malon z rejbakami poprowadzą: Elżbieta Prusaczyk i Krystyna Łaszczych, z pomocą Działu Edukacji Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce.

Zadanie publiczne „Kurpiowska zupa malon z rejbakami. Warsztaty i degustacja” dofinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego.