Goście Muzeum gotowali kurpiowską zupę z dyni

Goście Muzeum gotowali kurpiowską zupę z dyni

Ubiegła „Niedziela w Muzeum” odbyła się pod kulinarnym hasłem „Etnokuchnia. Dynia po kurpiowsku”. Twórczynie kurpiowskie Elżbieta Prusaczyk i Krystyna Łaszczych zaprezentowały gościom sposób przygotowania popularnego kiedyś na Kurpiowszczyźnie dania – zupy malon z rejbakami. Jest to zupa z dyni z dodatkiem klusek z tartych (rejbowanych) ziemniaków. Dawniej to pyszne i pożywne danie często gościło na kurpiowskich stołach, ponieważ dynia (po kurpiowsku – malon) była popularnym warzywem w przydomowych ogródkach.
Nasi goście, uczestnicy kulinarnych warsztatów, wspólnie z twórczyniami oraz pracownicami Działu Edukacji i Promocji MKK własnoręcznie przygotowali pyszne, kurpiowskie danie, którego aksamitny smak pamięta się długo.

Zadanie publiczne „Kurpiowska zupa malon z rejbakami. Warsztaty i degustacja” dofinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego.