„Etnokuchnia. Rejbak po kurpiowsku” tematem niedzielnego spotkania

„Etnokuchnia. Rejbak po kurpiowsku” tematem niedzielnego spotkania

Wczoraj (15 października 2023) w ramach z cyklu „Niedziela w Muzeum” piekliśmy rejbaka. Zaprosiliśmy twórczynie ze Stowarzyszenia Artystów Kurpiowskich: Elżbietę Prusaczyk, Krystynę Łaszczych i Małgorzatę Szkodzińską, które nauczyły naszych gości pieczenia pysznej potrawy z ziemniaków, z dodatkiem kiełbasy i cebuli. Każdy z uczestników spotkania mógł samodzielnie przygotowywać wszystkie składniki, łącznie z ręcznym „rejbowaniem” ziemniaków, a twórczynie czuwały nad stosowaniem tradycyjnej receptury. Cudny aromat ziemniaczanej babki prowadził każdego prosto do muzealnej „Etnokuchni”.

Zadanie publiczne dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego.

 

Fot. A. Kowalewska.